сряда, 25.09.24
28.5 C
София
30 C
Пловдив
24 C
Варна
Search Suggestions

      Светът отбелязва Международния ден на грамотността

      На 8 септември светът отбелязва Международния ден на грамотността. Той е обявен от ООН на 17 октомври 1965 г. и е честван за първи път през 1966 г. Има за цел да популяризира и засили действията на обществото за ограмотяване на нуждаещите се. Ролята на ЮНЕСКО е да координира проявите и различните инициативи на международно ниво.

      Около 793 милиона са възрастните по света, които не знаят да четат и пишат. Повечето от тях са момичета и жени. 67 милиона малки деца не ходят на училище и 72 милиона юноши не упражняват правото си на образование, според данни на ЮНЕСКО.

      Най-тревожно е положението в страните Бенин, Буркина Фасо, Етиопия, Гамбия, Гвинея, Хаити, Мали, Нигер, Сенегал, Сиера Леоне и Чад. Там повече от половината възрастни хора са неграмотни

      У нас ще има безплатни правописни консултации по случай Международния ден на грамотността, съобщи БГНЕС. Те ще проведат в градинката пред Народния театър “Иван Вазов”. Всеки ще може да провери своя правопис и да получи консултация. За тези, които се справят без грешка, са предвидени награди. 

       

      Инициативата за проверка на правописа е в рамките на кампанията “Бъди грамотен” и се провежда за седми пореден път. Досега в нея са включили над 35 хил. души от цялата страна.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ