понеделник, 23.09.24
16.8 C
София
22 C
Пловдив
20.1 C
Варна
Search Suggestions

      Беларус вкара в затвора опозиционен лидер за 14 години

      Беларуският съд лиши от свобода за 14 години бившият кандидат за президент Виктор Бабарика по обвинения в корупция. Решението предизвика остри реакции от Запада, съобщават световните медии.

      Преди ареста му през юни миналата година социологическите проучвания показваха, че 57-годишният Бабарика е основният съперник на Александър Лукашенко преди президентските избори миналия август.

      От опозицията твърдяха, че вотът е  фалшифициран.

      Посолството на САЩ в Минск разкритикува решението.

      „Днес отново бе доказана жестоката бутафория на съдебната система в Беларус. Това показва че режимът на Лукашенко няма да се спре пред нищо, за да запази властта“, заявиха от посолството.

      Отношение по въпроса взеха и от Великобритания.

      Специалният докладчик на Обединеното кралство поиска от Беларус незабавно да освободи около 530 арестанти, които правозащитните организации считат за „политически затворници“, докато пратеникът на Вашингтон намекна за възможността за допълнителни икономически санкции срещу Минск.

      Специалният докладчик на ООН Анаис Марин заяви, че над 35 000 души са били произволно задържани през последната година и че страхът от репресии е накарал десетки хиляди беларуси да избягат, за да потърсят убежище в други държави.

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ