неделя, 22.09.24
7.8 C
София
15 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      Китайският външен министър: Тайван ще се върне в прегръдката на родината 

      „Украйна и Тайван са два много различни въпроса и не могат да се сравняват“, каза китайският външен министър Уан И на годишна пресконференция.

      Китай има право да предприема мерки за защита на своите интереси, каза Уан И. Според него принципната разлика е, че въпросът с Тайван е изключително вътрешен въпрос на КНР, тъй като островът е неразделна част от територията на Китай, а украинският въпрос е спор между две държави.

      Уан И също така подчерта, че Тайван е неразделна част от Китай и в крайна сметка ще се върне „в прегръдките на родината“. „В крайна сметка Тайван ще се върне в прегръдката на родината“, каза министърът.

      Той насърчи тайванските власти да се придържат към принципа „Един Китай“. „Китай ще продължи да се противопоставя на независимостта на Тайван“, каза той и добави, че „опитите за използване на Тайван за унищожаване на Китай са обречени на провал“.

      Централното правителство на Китайската народна република прекъсна връзките си с островната си провинция през 1949 г., след като водените от Чан Кай-ши сили на Куоминдан, победени в гражданска война с Китайската комунистическа партия, се преместиха в Тайван. Бизнес и неформални контакти между острова и континентален Китай бяха възстановени в края на 80-те години. От началото на 90-те години страните започват да контактуват чрез неправителствени организации – Асоциацията за връзки между Пекинския проток и Тайван и Фондацията за обмен на Тайпеския проток.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ