неделя, 22.09.24
7.8 C
София
15 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      Руските военни унищожиха почти цялата критична инфраструктура в Харков

      Руските военни унищожиха почти цялата критична инфраструктура в Харков. Това заяви кметът на града Игор Терехов.
      „Не знам какъв е планът на врага. Почти цялата критична енергийна инфраструктура вече е унищожена, частната инфраструктура също е унищожена. Русия иска да ни сплаши, но това е невъзможно. В продължение на две години видяхме различни нива на заплахи, като се започне от ДСГ в самия Харков. Имаше моменти, когато от почти двумилионен град оставаха само 300 000. Ситуацията за енергетиката е много тежка“, каза по-специално кметът.
      Според Терехов се смята, че за възстановяване на разрушената инфраструктура ще са необходими поне 10 милиарда долара.
      Руската армия почти ежедневно нанася удари по Харков, намиращ се на няколко десетки километра от границата. През март бяха съобщени атаки срещу най-големите енергийни съоръжения в Харков и региона – ТЕЦ-5 и ТЕЦ „Змиевская“. Съобщава се, че са претърпели големи щети. Електричеството в Харков вече се доставя по график.
      През последните дни беше съобщено също, че руските военни са започнали да хвърлят управляеми бомби върху града за първи път от 2022 г.
      Според кмета, въпреки обстрела и заплахата от спиране на тока, в града остават около 1,3 милиона жители, няколкостотин хиляди по-малко, отколкото преди войната. Нито властите, нито военните все още виждат необходимост от евакуация от Харков. Според Терехов руската страна разпространява слухове за евакуацията, „за да сплаши и изнерви жителите на града“. Кметът увери, че „няма паника в града“.
      Руските войски се опитаха да превземат Харков в първите дни на широкомащабна инвазия през февруари-март 2022 г. Впоследствие фронтовата линия се стабилизира и през септември 2022 г. руските войски се оттеглиха зад държавната граница. Обстрелът на Харков продължава. Наскоро редица както прокремълски, така и независими издания писаха, че руската армия може да готви ново нападение срещу Харков.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ