Search Suggestions
      понеделник, 07.10.24
      12.6 C
      София
      18 C
      Пловдив
      16.1 C
      Варна
      Search Suggestions

          Земеделските стопани ще получат 325 млн. лева държавна помощ

          Това съобщи министърът на земеделието и храните Георги Тахов

          Земеделските стопани ще получат цялата предвидена държавна помощ от 325 млн. лева за второто полугодие по споразумението за негативното икономическо въздействие от войната в Украйна. Това съобщи министърът на земеделието и храните Георги Тахов на среща с браншови организации от сектор „Земеделие“ в МЗХ. В срещата участваха и заместник-министрите на земеделието и храните Янислав Янчев и Иван Капитанов и изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Ива Иванова.

          Министър Тахов беше категоричен, че в резултат на диалога с Министерството на финансите към земеделските стопани ще бъде изплатена цялата сума, залегнала в споразумението, подписано през февруари 2024 г. между правителството и браншовите организации, въпреки че необходимите средства не са били заложени в националния бюджет. Той информира, че след като правителството одобри допълнителните 200 млн. лв. по бюджета на ДФЗ за 2024 г., МЗХ има готовност за бързо разплащане на средствата, след като получи отговор по изпратената нотификация до Брюксел за държавната помощ. Остатъкът от 125 млн. лева ще бъде разплатен към фермерите до края на ноември.

          Министър Тахов съобщи още, че за декември е предвидено разплащането на основното подпомагане на доходите за устойчивост към земеделските стопани. Максималният интензитет на помощта е до 280 000 евро (547 632 лв.) на предприятие с дейност в първичното производство на селскостопански продукти. Той се прилага за целия период на действие на Временната рамка (март 2022-декември 2024), като се взема предвид размерът на всички получени помощи от земеделския стопанин.

          - Реклама -
          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Реклама -

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions