сряда, 25.09.24
24.8 C
София
27 C
Пловдив
24.1 C
Варна
Search Suggestions

      Евтиния

      ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

      Сутринта на 1 юни си купих електронна карта с 10 билета за метрото. 12 лева + 1 лев за пластиката. Вероятно хиляди хора са били принудени да постъпят като мен.

      Следобед гледам, че Тодор Живков, опс, грешка – Бойко Борисов, казал на министрите да ни обясняват, че в България е страшна евтиния. Да ни дават за пример Брюксел, където един билет за градския транспорт е 2 евро. И да разясняват, че благодарение на мъдрата политика на партията и държавата се возим на модерни трамваи и тролеи.

      Сигурно премиерът не се е качвал скоро на трамвай, например на №8. Или на №5.

      Както викаше навремето Огнян Минчев – не ме е яд, че ни…таковат, яд ме, че искат и да ги обичаме.

      Вярно е, че в Брюксел един билет е 2 евро. Но също така е вярно, че средната заплата в този град е около 3000 евро, 6000 лева. В София средната заплата се води около 1000 лева, 6 пъти по-малко. А билетът е лев и 60, само два пъти и половина по-евтин от брюкселския.

      Може би понеже премиерът ходи често до Брюксел, та ни го дава за сравнение.

      Но българите ходят и в други градове.

      В Прага например билетът за градски транспорт в момента е 1,74. Във Варшава е без малко 2 лева. Картата в Прага е по-евтина от софийската. При заплати, които в Прага са два пъти по-високи от софийските, а във Варшава – и три пъти. Който е влизал в чешки или полски супермаркет, може да види, че цените са като в България, а на някои неща, например на млякото, яйцата, бирата, някои меса – и по-ниски.

      Билетът в София е само част от пладнешкия обир, на който в България за благозвучие му викаме пазарна икономика. Ниски, по-ниски от северноафрикански заплати и още по-ниски пенсии и европейски цени почти на всичко.

      Българската държава, българската политическа върхушка участва пряко. В случая с билетите за градския транспорт – съвсем пряко.

      Вече ми е писнало да го пиша и обяснявам.

      А сега мнозина се чудят как не могат да се съберат 1000 души на протест. И това съм го писал. Ние няма да протестираме. Просто нормалните и младите ще напуснат държавата.

      Всеки ден им сочат вратата.

      Иначе – милеем за България. Как не.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ