сряда, 25.09.24
28.5 C
София
30 C
Пловдив
24 C
Варна
Search Suggestions

      „Соншонжмон“ остава в историята

      От 7 юни Българското национално радио спира излъчването на Хидрометеорологичния бюлетин за нивото на река Дунав в сантиметри. Радиото е информирало вчера Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав, със седалище в Русе, за решението си. Досега това е ставало по силата на сключената през 1948 година в Белград „Конвенция за режима на корабоплаването по река Дунав“. Изпълнител на Конвенцията е Дунавската комисия, която е определила на какви честоти и езици да се излъчва бюлетинът.
      От десетилетия до днес информацията се излъчваше по Българското национално радио веднага след новините в 15 часа. Със това слушателите се разделят както с една традиция, така и с информацията за всеки сантиметър нагоре или надолу в нивото на Дунав в Нови сад, Оршова и градовете по поречието на голямата река. Разделят се и с няколкото думи на руски и френски, които всеки българин е чувал. Поколения израснаха с онзи глас по радиото, който казваше „Оршова – соншонжмон“.
      Информацията за нивото на река Дунав е достъпна на сайта на Агенцията. Данните от българския участък се актуализират на всеки 15 минути с помощта на 9 автоматични станции.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ