Прекупвачи надуват надуват цената на агнешкото за Великден. Те обикалят селата с бусове, изкупуват животните и ги продават на преработвателните предприятия и магазини. Това съобщи Бисер Чилингиров, производител и бивш председател на Асоциацията на овцевъдите в България.
В момента цената на агнетата варира около 4,30 – 5 лв. за килограм живо тегло. Прекупрачите обаче слагат надценка до 1 лв. на килограм, обясни още Чилингиров. По думите му, някои от търговците лъжат в кантара, за да платят по-малко на производителите. Така на практиката те печелят от животновъдите.
Най-чувствително е покачването при агнешкия бут, който вече се продава от 13,20 лв/кг в Смолян до 17,20 лв./кг в Добрич и Шумен. Агнешката плешка също варира между 12,50 и 15,84 лв за килограм.
„Решението е фермерите да се обединят в сдружения, за да могат да предлагат по-големи количества на по-добра цена на преработвателите и големите вериги“, посочи Бисер Чилингиров.
Той е категоричен, че и тази година ще има износ на ангешко за празниците.