В няколко детски заведения в София са установени случаи на салмонела. Това потвърди за Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания. „Оказало се е, че микробът е един и същ. Това означава, че от някъде се използват общи продукти, които са заразени или обща кухня”, поясни Кантарджиев.
Той предупреди, че всяка животинска храна лятото трябва да бъде добре обработена и да не бъде оставяна извън хладилника за повече от четири часа.
„Салмонелата, попаднала в малко количество в храната, от месото и яйцата и престояла над 4 часа на стайна температура, развива един токсин. Това предизвиква гадене, повръщане и висока температура”, разясни още проф. Кантарджиев.
Експертът посъветва също като консумираме храна по морето да не избираме най-евтината, а да следим за качество, тъй като по думите му, в началото на летния сезон започват и летните вируси.
За да се предпазимо от тях Кантраджиев посочи, че трябва да пием бутилирана вода и да си мием често и качествено ръцете. „Рискова е консумацията на таратор по морето“, подчерта професорът.
Той коментира и опасността от морбили като посъветва родителите на деца по 13-месечна възраст, които не са имунизирани срещу морбили, да не ги водят в курорти на съседни държави, защото вероятността да се заразят там е голяма.