Search Suggestions
      понеделник, 18.11.24
      Search Suggestions

          Начало на сезона на летните вируси

          В няколко детски заведения в София са установени случаи на салмонела. Това потвърди за Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания. „Оказало се е, че микробът е един и същ. Това означава, че от някъде се използват общи продукти, които са заразени или обща кухня”,  поясни Кантарджиев.

          Той предупреди, че всяка животинска храна лятото трябва да бъде добре обработена и да не бъде оставяна извън хладилника за повече от четири часа.

          „Салмонелата, попаднала в малко количество в храната, от месото и яйцата и престояла над 4 часа на стайна температура, развива един токсин. Това предизвиква гадене, повръщане и висока температура”, разясни още проф. Кантарджиев.

          Експертът посъветва също като консумираме храна по морето да не избираме най-евтината, а да следим за качество, тъй като по думите му, в началото на летния сезон започват и летните вируси.

          За да се предпазимо от тях Кантраджиев посочи, че трябва да пием бутилирана вода и да си мием често и качествено ръцете. „Рискова е консумацията на таратор по морето“, подчерта професорът.

          Той коментира и опасността от морбили като посъветва родителите на деца по 13-месечна възраст, които не са имунизирани срещу морбили, да не ги водят в курорти на съседни държави, защото вероятността да се заразят там е голяма.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions