сряда, 25.09.24
24.8 C
София
27 C
Пловдив
24.1 C
Варна
Search Suggestions

      КОРАБЪТ „ПРОГРЕС“ ИЗГОРЯ НАД ТИХИЯ ОКЕАН

          Космическият кораб „Прогрес М-27“, който летеше към Земята, излезе от околоземната орбита. Той изгоря в 05:04 часа българско време в плътните слоеве на атмосферата над Тихия океан, съобщи ТАСС като се позовава на космическата агенция Роскосмос.
          Авариралият товарен кораб беше изстрелян на 28 април от космодрума Байконур. Оказа се обаче, че корабът е в  неразчетена орбита и връзката с него беше изгубена. Тогава специалистите установиха, че той не може бъде скачен с Международната космическа станция.
          Американски експерти прогнозираха, че отломките на руския кораб трябва да изгорят в горните слоеве на атмосферата, но малки парчета могат да паднат около 52-рия паралел, където попада и България. Тази нощ обаче „Прогрес М-27“ е навлязъл в слоевете на атмосферата над централната част на Тихия океан.  
          Предполага се, че причина за инцидента е експлозия, която е станала при отделянето на кораба от ракетата носител „Союз-2.1а“. При взрива са нанесени щети на двигателите, което е станало причина „Прогрес М-27“ да не подлежи на управление.
          Резултатите от разследването на аварията на кораба ще станат ясни най-късно до 13 май, допълват от космическата агенция. 

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ