сряда, 25.09.24
24.8 C
София
27 C
Пловдив
24.1 C
Варна
Search Suggestions

      НАВЪРШВАТ СЕ 70 ГОДИНИ ОТ КРАЯ НА ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА

      Днес отбелязваме 70 години от края на Втората световна война. На тази дата през 1945 г. нацистка Германия обявява капитулация.
      На 1 май съветските войски на днешна Русия навлизат в Берлин. Немско радио обявява смъртта на немския диктатор – Хитлер. На 8 май Уинстън Чърчил и Хари Труман обявяват края на войната в Европа. В ранните часове на 9 май (по московско време) Германия подписва своята капитулация в присъствието на всички съюзници и СССР.
      В борбите от 1939 до 1945 г. загиват над 60 млн. души, а 1,3 млн. други остават в неизвестност и до днес.
      У нас честванията за края на войната започнаха с полагане на венци пред паметника на Незнайния войн в столицата. Вицепрезидентът Маргарита Попова беше категорична, че обликът на Европа 70 години по-късно е противоречив.
      Във Военната академия „Г. С. Раковски“ държавният глава Росен Плевнелив и военният министър Николай Ненчев приеха почетния строй на Националната гвардейска част.
      В памет на загиналите във войната бяха положени урни с пръст от бойните полета, на които са загинали български военни, а панихида беше отслужена от негово светейшество Патриарх Неофит.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ