София 25 °C София 25°C - предимно облачно Велико Търново 20 °C Велико Търново 20°C - предимно облачно Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - разкъсана облачност Варна 23 °C Варна 23°C - ясно небе Бургас 22 °C Бургас 22°C - ясно небе

Александър Усик вече не е абсолютен световен шампион

"Антъни и Даниел, слушайте - знам, че титлата на IBF е важна за вас. Това е моят подарък за вас на 21 септември", написа Усик в платформата X

4 дниДруги 105 Симеон Кисьов

На бокса му бяха необходими 25 години, за да коронова абсолютен световен шампион в тежка категория. Само пет седмици по-късно обаче титлата загуби блясъка си, след като Александър Усик обяви в социалните мрежи, че овакантява пояса на Международната боксова федерация (IBF), който сега може да бъде заложен в мача между британците Антъни Джошуа и Даниел Дюбоа на 21 септември на стадион “Уембли" в Лондон.

"Антъни и Даниел, слушайте - знам, че титлата на IBF е важна за вас. Това е моят подарък за вас на 21 септември", написа Усик в платформата X.

Мениджърът на Усик Егис Климас потвърди пред BoxingScene, че Усик се отказва от пояса на IBF, тъй като се подготвя за реванш срещу Тайсън Фюри на 21 декември след победата му с разделено съдийско решение срещу британеца на 18 май.

При сключването на договора за два мача между Усик и Фюри IBF даде ясно да се разбере, че ще се придържа към правилата си и ще задължи победителя да се изправи срещу задължителния претендент или титлата ще му бъде отнета.

На 1 юни Дюбоа нокаутира Филип Хъргович, дългогодишния задължителен претендент на IBF по това време, за да спечели временната корона на IBF. Президентът на IBF Дарил Пийпълс заяви по-рано този месец, че организацията ще реши дали Джошуа срещу Дюбоа ще се бият титлата.

Преди битката Дюбоа - Хъргович Усик подаде молба за изключение пред IBF, за да не бъде лишен от титлата.

Усик, който вече има две победи с решение срещу Джошуа и нокаут срещу Дюбоа, все още притежава титлите на Световния боксов съвет (WBC), Световната боксова асоциация (WBA) и Световната боксова организация (WBO).

Припомняме, че на 18 май Усик спечели срещу Фюри след 12 тежки рунда и се превърна в първия абсолютен световен шампион в тежка категория от Ленъкс Люис през 1999 г.