София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

И ВСЕ ПАК ЧЕЛСИ ИМА ИСТОРИЯ

ЛОНДОНЧАНИ В МОМЕНТА ПРАВЯТ НАЙ-СЛАБИЯ СИ СЕЗОН ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА, НО ВИЖТЕ КАК СА ЗАПОЧНАЛИ

8 годиниЛюбопитно 12 Телевизия Евроком

За първи път в историята на английския футбол шампионът има едва 11 точки след 12 кръга. Положението в тима на Челси въобще не е розово. Не е ясно какво и как ще се промени, за да се върне отборът, воден от Жозе Моуриньо, там, където му е мястото. А именно в топ 4.

Смятам, че е глупаво да се спекулира с уволнението на португалеца, да се пише за слабата игра и да се разкоства всеки един от играчите на „сините“. В такива тежки времена е най-добре да припомни историята на Челси. Да, отборът има история, която датира още от 1905 година.

Колкото и странно да звучи, особено за феновете на Манчестър Юнайтед, Ливърпул и Арсенал, „сините“ от Лондон са повлияли доста сериозно на футбола в Англия още от създаването си.

В този материал ще се запознаете с най-интересното и вълнуващото от първите години на Челси. Ще научите любопитни подробности за създаването и първите мачове на тима. Ще разберете защо не Роман Абрамович, а съвсем различни от него хора, също с добри финансови възможности са създали отбор, чиято цел е да пише история. А история не се пише само с титли и победи. Поне не и в началото.

СЪЗДАВАНЕТО И ПЪРВИТЕ ГОДИНИ

Вечерта на 10-ти май 1905 година, в стая на втория етаж в кръчмата „Изгряващото слънце“ е учреден Футболен Клуб Челси. Сред създателите са милионерът Хенри Аугустъс-Гъс Миърс, брат му Жозеф, Хенри бойър, публицистът Алфред Джейнс и прененикът му Едуин, който държи въпросната кръчма.

Любопитното е, че днес кръчмата, в която е създаден Челси, се намира точно срещу главния вход на стадиона „Стамфорд Бридж“, където „сините“ играят своите домакински срещи.

Отборът започва буквално от нулата, а целта е да се напълни стадионът, който е проектиран от известния архитект Арчибалд Лейч.

За играещ треньор на отбора е назначен шотландецът Джаки Робъртсън. Заедно с Фредерик Паркър, Робъртсън събира отбор, който да бъде допуснат в тогавашната втора дивизия. В състава личи името на неостаряващия Уили Фолк. Клубът наема момчета, които да гонят топката и още тогава записва името си в историята като първият отбор, който прави подобно нещо. Целта е да се подчертая ролята на вратаря като важна част в отбора, а не като човек, който гони топките около стадиона.

През септември 1905 година огромният стадион на Челси става арена на двубоя между „сините“ и Ливърпул, завършил 4-0 за домакините. Четири дни преди двубоя из цял Лондон се раздават флаери от по 4 страници, които представят събитието.

Популяризирането на отбора започва много добре и резултатите не закъсняват. Година след създаването си Челси събира рекордните 67 000 зрители в мача срещу Манчестър Юнайтед.

Промоцията също идва бързо. През 1907 година Челси се класира в Първа лига, а резултатите са впечатляващи. Отборът, носещ прякора „Пенсионерите“, привлича най-многобройната публика във Великобритания още през първия си сезон в първото ниво на английския футбол. Привлечен е един от най-добрите играчи по онова време – Джордж Роби.

През първите няколко сезона, играчите носят екипи, чиито син цвят е много по-блед от този, който виждаме в момента.

Интересна част от историята на тима са две лондонски дербита. Първото е срещу Арсенал на 9-ти ноември 1907 година и остава в историята като първото Лондонско дерби между отбори от най-горното ниво на английския футбол. Челси печели с 2-1 този двубой.

Две години по-късно (10-ти декември 1909г.) „сините“ играят първата по рода си среща с Тотнъм Хотспър.

Само за няколко години Челси си изгражда името на отбор, който има богатство, амбиции, модерен е и влиянието му нараства с много бърза скорост. Това помага в тима да се утвърди име като Джордж Хилсдън, първият футболист на „пенсионерите“, който отбелязва над 100 гола в английския елит.

КЛЮЧОВИ ФИГУРИ И МАЧОВЕ 

Най-ценните играчи на Челси в първите години са Уилям Фолк, който играе през 1905-06 година, Джордж Хилсън (1906-1912г.) и Джими Уиндридж (1905-1911г.).

Първият официален мач на клуба е само 5 месеца след създаването му. Челси гостува на Стокпорт в мач от Втора английска лига. „Сините“ губят с 0:1.

Следващия сезон обаче започва повече от впечатляващо за лондончани. На старта на първентсвото те печелят с 9:2 гостуването си на Глосъп Норт Енд. Срещата се играе в лятната жега, нетипична за Англия, но това не спира хилядите почитатели да видят невероятния футбол, който предлагат Челси.

В „Добрия петък“, както много хора наричат онзи сблъсък с Манчестър Юнайтед, Челси не само събира рекордна публика на своя стадион, а успява да надиграе най-силният отбор в Англия. „Челси поне бяха по-добри от Юнайтед, така че нека най-добрите критици да си замълчат“, пише журналист на „Дейли Мирър“ за мача. Срещата завършва 1-1, а явно „сините“ са тези, които трябва да съжаляват за равенството. 

Автор: Павел Колев