София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Испания спря тока на Хърватия

Мората, Руис и Карвахал донесоха убедителната победа на "Ла Роха"

8 дниФутбол 122 Симеон Кисьов

Испания започна ударно участието си на Европейското първенство по футбол, след като победи убедително с 3:0 силния отбор на Хърватия в Берлин. “Ла Роха” и за момент не даде съмнения в по-високата си класа и реши срещата още през първото полувреме с три гола на Алваро Мората (29), Фабиан Руис (32) и Даниел Карвахал (45+2). В 80-та минута гол на Бруно Петкович, който миг по-рано бе изпуснал дузпа, беше отменен от ВАР.

Страхотен мач изигра Ламин Ямал, който започна като титуляр и се превърна в най-младия футболист, играл на европейски финали, със своите 16 години и 338 дни. Талантът на Барса асистира за гола на Карвахал и беше в основата на второто попадение за тима си. През второто полувреме пък пропусна страхотна възможност да се разпише.

Лошата новина на Луис де ла Фуенте бе, че принудително заменени бяха двамата капитани на тима му Алваро Мората и Родри.

Следващият мач на Испания от Група В е в четвъртък срещу Италия в Гелзенкирхен. Хърватия среща Албания ден по-рано в Хамбург.

Испания започна силно срещата, пое контрола върху топката и владееше инициативата. “Ла Роха” създаде няколко ситуации, при които имаше напрежение в наказателното поле на хърватите, но с първата си реална ситуация поведе в резултата.

В 29-та минута хърватите сбъркаха в централната зона, а Фабиан Руис с фино подаване изведе Алваро Мората сам срещу вратаря на хърватите. Капитанът на Испания с лекота мушна топката покрай Ливакович и направи 1:0. Това бе 7-ми гол на Мората на Европейски първенства, повече от него имат единствено Кристиано Роналдо (14) и Мишел Платини (9).

Буквално в ответната атака Хърватия можеше да изравни резултата. Ковачич получи пространство на границата на наказателното поле и стреля опасно, но Симон отрази.

В 32-та минута Испания удари за втори път. Ламин Ямал и Педри изтормозиха хърватите по десния фланг, след което топката стигна до Фабиан Руис на границата на наказателното поле. Халфът на ПСЖ направи страхотен финт, а след това с добре насочен удар по диагонала направи 2:0.

Последваха нови добри ситуации за Хърватия. Първо в 34-та минута Симон отрази удар на Брозович. Малко по-късно Йошко Гвардиол засече от воле центриране от дясното крило, а Симон се размина с топката. На далечната греда обаче Будимир не успя да я засече в мрежата.

В добавеното време на първата част Испания вкара и трети гол. Ламин Ямал пусна невероятно подаване към наказателното поле и намери зад линията на защитата Даниел Карвахал. Защитникът реализира първия си гол за Испания, след като само отклони топката в мрежата.

Ситуацията през второто полувреме не се промени особено, като в 52-та минута Испания като по чудо не вкара четвърти гол. При поредното бързо нападение Педри изведе Мората, но нападателят изгуби контрол. Петри си върна топката и напредна към наказателното поле, след което изведе на чиста позиция Ламин Ямал. 16-годишният талант стреля технично по диагонала, но Ливакович отрази с невероятен рефлекс.

Малко след това Ямал центрира остро в наказателното поле, а Алваро Мората отклони с бедро топката. Тя мина на сантиметри от гредата.

В 56-та минута Хърватия като по чудо не намали резултата. Ковачич направи невероятен пробив в наказателното поле, след това топката стигна до Станишич на далечната греда, но Симон отрази удара на защитника. След това вратарят на Испания попречи и на Крамарич да направи добавка с глава.

Малко след това капитанът на Испания Алваро Мората получи контузия и беше заменен пронудително. Селекционерът на Хътватия Златко Далич пък взе решение да запази силите на лидерите си Лука Модрич и Матео Ковачич, заменяйки ги в средата на полувремето.

В 78-та минута Хърватия получи право да изпълнява дузпа, след като Родри фаулира Иван Перишич на метър от вратата. Бруно Петкович стреля от бялата точка, но Унай Симон отрази. Последва разбъркване в наказателното поле, при което Перишич намери Петкович на метър от вратата и този път нападателят нямаше как да сбърка - 1:3.

Само че голът беше отменен след намесата на ВАР. Системата за видеоповторения фиксира, че при изпълнението на дузпата Перишич вече бе в пределите на наказателното поле.

До края Испания запази категоричната си преднина и започна ударно на Европейското първенство.