София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Италия стартира с обрат защитата на титлата

"Скуадра адзура" обърна Албания за успешен старт в група "B" на турнира

8 дниФутбол 103 Симеон Кисьов

Действащият европейски шампион Италия започна защитата на титлата си с обрат срещу Албания за 2:1 на „Сигнал Идуна Парк“ в Дортмунд в първия и за двата тима мач от група "B" на Евро 2024. В същата група по-рано Испания разби Хърватия с 3:0 в Берлин.

Сензационно албанците поведоха в 23-ата секунда, когато след странично хвърляне Недим Байрами бе изпуснат в наказателното поле и с удар в близкия ъгъл вкара за 0:1, реализирайки най-бързия гол в историята на европейските първенства.

„Скуадра адзура“ моментално се втурна в атаки да търси изравняването и успя в 11-ата минута, когато Лоренцо Пелегрини центрира отляво, а Алесандро Бастони беше оставен непокрит на далечната греда и с глава вкара за 1:1. Пет минути след това Джанлука Скамака стреля, но защитник на албанците застана на пътя на топката. Марио Митай не действа концентрирано и изчисти лошо на крака на Николо Барела, който с удар от дъгата на наказателното поле направи обрата пълен - 2:1.

В 32-ата минута Скамака получи с гръб към вратата, успя да се обърне и изведе Давиде Фратези на чиста позиция, а той опита да прехвърли Стракоша. Вратарят обаче успя да отклони топката и тя се отби в гредата, след което излезе в корнер. До края на първата част пропуски направиха Скамака и Пелегрини от италианците, а Армандо Броя отправи неточен удар за албанците.

Втората част започна с лек италиански натиск, като в първите 15 минути от нея Скамака и Киеза отправиха неточни удари от голямо разстояние. В следващия четвърт част „адзурите“ продължиха да контролират играта, но без да застрашават съперниковата врата. Междувременно, Кристиян Аслани опита един далечен шут, който обаче излезе в аут.