София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Макларън показа MCL38, новата кола излиза днес на пистата

Новият MCL38 e еволюция на успешно развития MCL60, а днес ще излезе за първи път на пистата - на “Силвърстоун” за филмовия ден, в който са разрешени 200 километра пробег

2 месецаМоторни 30 Симеон Кисьов

Макларън показа днес автомобила си за сезон 2024 във Формула 1 - MCL38, като британският тим се връща обичайната поредност на номериране на болидите си, от която миналогодишният MCL60 беше изключение.

Новият MCL38 e еволюция на успешно развития MCL60, а днес ще излезе за първи път на пистата - на “Силвърстоун” за филмовия ден, в който са разрешени 200 километра пробег.

Това е първият автомобил, разработен под ръководството на шефа на тима Андреа Стела и плод на новата техническа структура на Макларън, както и първият болид, развит в новия аеродинамичен тунел на отбора. В последната третина на миналия сезон Макларън разполагаше с втория по скорост автомобил след Ред Бул, а Ландо Норис и Оскар Пиастри записаха осем подиума. Сега по развитието на MCL38 ще работят и новите попълнения от Ред Бул и Ферари, съответно Роб Маршал и Давид Санчес.

Стела обясни, че развитието на MCL38 вече е започнало, но подобно на другите тим шефове акцентира на това, че на първите тестове и в началото на сезона ще се види колко голяма е крачката, направена от отбора през зимата.