София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ред Бул представи RB20, с който ще защитава титлите във Формула 1

RB20 ще има тежката задача да наследи RB19, който се превърна в най-доминантния болид в историята на Формула 1

2 месецаМоторни 32 Симеон Кисьов

Отборът на Ред Бул официално представи колата RB20, с която ща защитава втория си пореден шампионски дубъл във Формула 1 в хода на сезон 2024.

RB20 ще има тежката задача да наследи RB19, който се превърна в най-доминантния болид в историята на Формула 1. През 2023 година Ред Бул спечели 21 победи в 22 състезания, което трудно ще бъде повторено през новия сезон, тъй като очакванията са конкуренцията на Ред Бул да бъде доста по-силна и постоянна.

Въпреки доминацията си от миналата година в Ред Бул не са лежали на стари лаври и са направили доста промени по своя автомобил. Най-видимите са в областта на въздушните кутии, чиито въздухозаборници са с минимален отвор, който почти не се забелязва и съответно не оказва съществено влияние върху въздушния поток към задното крило и задната част на пода.

Друг интересен детайл е капакът на двигателя, който има един хоризонтален елемент, който започва от края на орело и стига до изпускателната система. Тази част много напомня на капака на двигателя, който Мерцедес използва през миналата година, но не запази за представения вчера W15.

RB20 вече направи първите си километри на писта. Това се случи във вторник, когато Ред Бул използва своя първи снимачен ден за годината, за да направи шейкдаун на колата на „Силвърстоун“. Следващото излизане на пистата на RB20 ще бъде по време на предсезонния тест, който ще се проведе на „Сахир“ в Бахрейн от сряда до петък.