София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Тийнейджърски гол изпрати Ливърпул на 1/8-финалите

Минута преди края и Келъхър се намеси блестящо, след като успя да избие силен удар с глава на Хунтелаар отблизо

3 годиниФутбол 7 Симеон Кисьов

Ливърпул се класира за 1/8-финалите на Шампионската лига, след като надигра с 1:0 Аякс на "Анфийлд". 19-годишния Къртис Джоунс отбеляза единственото попадение, а асистенцията за него дойде от друг талант от академията на мърсисайдци - Неко Уилямс. Голяма вина за гола имаше обаче стражът на гостите Андре Онана, който се прояви изключително неадекватно в тази ситуация. В другия двубой от групата Аталанта и Мидтиланд завършиха наравно, което означава, че Ливърпул със сигурност ще бъде победител в Група D, независимо от резултатите в последния кръг, в който мърсисайдци гостуват на датския шампион.

Преди седмица мърсисайдци допуснаха  първа загуба в груповата фаза на Шампионската лига през този сезон, след като отстъпиха с 0:2 на Аталанта на "Анфийлд". Аякс пък надигра с 3:1 Мидтиланд.

Юрген Клоп направи пет промени в състава си, като лошата новина бе, че Алисон Бекер пропусна двубоя. Причината за това е разтежение, което е получил бразилецът. Клоп разкри преди двубоя, че титулярният страж може би ще отсъства две седмици. Вместо него на вратата на домакините започна Келъхър, който изигра силен мач и направи две важни спаявания. Жоел Матип се завърна в центъра на защитата. Той си партниршеа с Фабиньо. Садио Мане, Диого Жота и Мохамед Салах започнаха в атака, а Роберто Фирмино остана на пейката за началото. Джордан Хендерсън и Къртис Джоунс също бяха титуляри.

Изненадващо Траоре остана сред резервите на Аякс за началото на двубоя. Вместо него започна Алварес, а Душан Тадич действаше като централен нападател.

Още в първите минути двата тима създадоха обещаващи положения. Гостите изпълниха късо корнер в петата минута, след което топката бе центрирана на далечната греда към Схюрс, който обаче стреля с глава над вратата. Веднага след това Ливърпул създаде по-чиста ситуация. Салах върна към Къртис Джоунс, който шутира много добре от границата на наказателното поле, но топката разтресе дясната греда. Постепенно Аякс пое контрола върху топката, но гостите стигнаха само с една добра възможност и тя дойде след удар от 25 метра на Мазрауи в 32-рата минута. Келъхър обаче се представи блестящо и изби с една ръка.

В лагера на Ливърпул се притесниха за поредна контузия на ключов играч през първото полувреме, след като Анди Робъртсън изпитваше болки в глезена. Цимикас дори бе пратен да загрява, след което медицинският екип оказа помощ на шотландеца, който в крайна сметка остана на терена до края на първото полувреме.

Три минути преди края Мане можеше да се измъкне опасно отдясно, след като получи извеждащо подаване, но Схюрс повали сенегалеца с цената на жълт картон. Малко след това Мане проби от другата страна и пусна към Робъртсън, който стреля, но топката се оплете във външната страна на мрежата. Ливърпул бе по-добрият отбор в края на полувремето, но това не промени резултата. 

В 51-вата минута гостите имаха много добра възможност. Клаасен бе оставен сам да засече на близката греда центриране на Тадич, но ударът му с глава отблизо премина встрани от целта. Шест минути след това Аякс беше още по-близо до гола, но първо Келъхър изби шут на Антъни, а след това добавката на Нерес срещна гредата.

Тези два пропуска бяха наказани и в 58-ата минута, когато Ливърпул излезе напред в резултата след груба грешка на Онана, който прецени напълно погрешно едно центрирана на Неко Уилямс към далечната греда. Стражът излезе и остави комично топката да мине зад него, след което Къртис Джоунс засече с десния крак и прати топката в опразнената врата.

След гола Ливърпул определено бе по-добрият отбор. Салах пропусна една добра възможност, а в 83-тата минута египтянинът изведе Фирмино, който се появи като резерва, очи в очи с Онана, но този път стражът на гостите се реабилитира за грешката си при гола и спаси сигурно попадение, след което топката рикошира и в гредата. След това Салах пропусна още един чудесен шанс, стреляйки неточно.

Минута преди края и Келъхър се намеси блестящо, след като успя да избие силен удар с глава на Хунтелаар отблизо.