София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Бежанският поток се насочва към България

Изтече информация от поверителен доклад на германското разузнаване

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Поверителен доклад на Берлин предупреждава за организирано пренасочване на бежанския поток към България. Страната ни има значителни пропуски при контрола на влизащите.Нов, поверителен доклад на германското правителство, озаглавен „За развитието на ситуацията с мигрантите в България” е изготвен от структурата „Общ център за анализи и стратегии относно нелегалната миграция”. В резултат от мерките в Егейско море каналджийските групи все по-силно се съсредоточават върху маршрута от Турция през България и сухопътен преход към Западна Европа. Там вече от години действат съответните организирани структури, пише в доклада според „Билд”- една от най-големите германски медии.
България демонстрира политическа решителност при противопоставянето срещу евентуалната промяна на маршрута и срещу трафикантската престъпност, но ако се отчете броят на мигрантите в страната, очевидно има значителни пропуски при контрола на влизащите.
Според официални данни, изнесени от вътрешната министърка Румяна Бъчварова, през първото тримесечие на 2016 година притокът на мигранти в България е спаднал с 30% спрямо предишната година. От 1 януари до 31 март 4 202 души са поискали статут на бежанци в България.
Припомняме, че оградите по границите с Турция и Гърция не предоставят достатъчна закрила. Правителството вече се съмнява в силите си и се чувства изоставено от ЕС, тъй като след затварянето на Балканския маршрут и след мерките, предприети в Егейско море, трафикантите търсят нови пътища към ЕС. Броят на нелегалните мигранти в България расте вече от месеци.
Според германските власти, България е длъжна ефикасно да охранява външната граница на ЕС, но не с граждански отряди. Германският евродепутат е на мнение, че в държава от ЕС са недопустими такива частни граждански отряди, които излизат на лов за бежанци.
Германските медии твърдят, че в България има наличие на тормоз срещу бежанците. Има много статии за новите бежански маршрути, където медиите преразказват различни лични истории- когато за пръв път преминал българската граница, Ажуб Хан бил подложен на побой и върнат обратно. Българските граничари ни набиха, взеха ни парите и телефоните, дори храната и дрехите, и ни прогониха обратно, разказва мъжът.