София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

ЕС обмисля да замрази кандидатурата на Грузия

Мярката може да бъде приета заради закона за чуждестранно влияние

24 дниПолитика 3 Васил Василев

ЕС ще замрази кандидатурата на Грузия за членство, ако тя приеме спорния закон за "чуждестранно влияние", съобщи „Киев индипендънт“. Законопроектът изисква организациите, които получават чуждестранно финансиране, да бъдат обозначени като "чуждестранни агенти" и отразява репресивното руско законодателство, използвано за разправа с критиците на режима в Кремъл.

Парламентът на Грузия прие законопроекта на трето и последно четене на 14 май. "Бяхме много ясни. Приемането на този закон означава спиране на кандидатурата на Груция. Грузинското правителство много добре знае какъв е резултатът“, коментира пред „Файненшъл таймс“ лице, информирано за дискусиите между Грузия и ЕС.

Внасянето на законопроекта в парламента доведе до широкомащабни протести в цялата страна и критики от страна на ЕС и САЩ. В деня на приемането му САЩ заявиха, че ще бъдат принудени да "преразгледат из основи" отношенията си с Грузия. "Дълбоко сме обезпокоени от грузинския закон за чуждестранните агенти в кремълски стил", каза говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер.

"Съединените щати открито изразиха загрижеността си от законодателството, което противоречи на демократичните ценности и ще отдалечи Грузия от ценностите на Европейския съюз, а също и на НАТО", добави тя. На 25 април Европейският парламент подкрепи с огромно мнозинство резолюция, осъждаща закона, в която се подчертава, че "преговорите за присъединяване към ЕС не трябва да се откриват, докато този закон е част от правния ред на Грузия". Опитите за приемане на закона доведоха до едномесечни масови протести, както и до обвинения в насилствено потушаване на антиправителствените протести. Полицията насилствено атакува демонстрантите със сълзотворен газ, водни оръдия и гумени куршуми. Много от протестиращите бяха пребити от маскирани полицаи.