София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

КЕВР: Заявлението на „Топлофикация София“ за цени на парното може да доведе до високи стойности на тока

Според дружеството подобен подход създава условия за противоречиви тълкувания

24 дниИкономика 3 Васил Василев

„Топлофикация София“ ЕАД, за първи път досега и единствена от всички топлофикационни дружества, е посочила две различни стойности на еднокомпонентната цена на топлинната енергия със заявлението си за периода 1.07.2024 г. - 30.06.2025 г.. Това се казва в изявление на Комисията за енергийно и водно регулиране. 

Според дружеството подобен подход създава условия за противоречиви тълкувания от страна на обществото каква точно е предложената цена на парното.

„Съгласно ценовия модел на КЕВР за изчисляване на цената на топлинната енергия, дружеството е посочило 125,08 лв./МВтч., без ДДС. Публикуваната в някои медии еднокомпонентна цена на топлинната енергия от 97,78 лв./МВтч., без ДДС, отразява надвзетия приход на дружеството в размер на 195,932 млн. лв., поради по-ниските цени на природния газ и на квотите въглеродни емисии за предшестващия регулаторен период“, обясняват от регулатора.

Това обаче означава продължаване на кръстосаното субсидиране между произвежданите топлинна и електрическа енергия. „От своя страна това значи намаляване на цената на парното за сметка на много висока стойност на електрическата енергия. Подобен подход е в нарушение на чл.31, т.6 от Закона за енергетиката“, допълват в позицията си от КЕВР.