София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ДЖОН КЕРИ ПРИСТИГНА У НАС

Строги мерки за сигурност у нас съпътстват визитата

9 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Държавният секретар на САЩ Джон Кери пристигна късно снощи в България. Неговото посещение е по покана на министъра на външните работи Даниел Митов. Кери беше посрещнат на летището от директора на Дирекция „Държавен протокол“ в МвнР Атанас Младенов, както и от посланника на САЩ в България Марси Рийс.
В 9:40 часа президентът на България Росен Плевнелиев посрещна лично държавния секретар. Те се здрависаха, размениха няколко думи и влязоха в президентството. По време на срещата им се очаква да бъдат обсъдени търговско-икономическото сътрудничество и партньорството в сферите на отбраната и енергетиката. По обед Джон Кери се срещнa и с министър-председателя Бойко Борисов. Кадри от пресконференцията очаквайте в следващата ни емисия новини.
Същевременно драконови мерки за сигурност съпътстват визитата на държавния секретар на САЩ. Гражданите, живеещи на бул. „Цариградско шосе“ не трябва да отварят прозорците и балконските си врати в продължение на 28 часа, считано от вчера сутринта.
Блокирането на терасите и забраната за отварянето на прозорците са стандартни мерки за сигурност, но живеещите в района недоволстват от продължителността на забраната. За 28 часа те няма да могат да простират дрехите си или да проветряват помещението, в което живеят. Днес е забранено и паркирането на превозни средства в района на Народното събрание, площад Батенберг и Президентството.
Промените в движението ще са актуални през през целия ден, съобщиха от пресцентъра на Столичната община. Забранява се и престоят и паркирането на алеята между бул. "България" и Национален музей "Земята и хората", в района на пл. "Народно събрание" до 15:00 часа утре, както и на пл. "Княз Александър I", ул. "Леге" и улица "Проф. д-р Желязко Христов".