София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

1.884 МЛРД. ЛВ: Фандъкова предлага бюджет за София за 2021г. (ДОКУМЕНТ)

Един от акцентите е изграждане на стратегическа инфраструктура в София

3 годиниЕвроком 1

1. 884 млрд. лв. е бюджетът, който кметът на София Йорданка Фандъкова предлага за 2021г. Това стана известно от самата нея на представяне на проекта за бюджет на Столичната община.

Фандъкова обясни, че предстоят представяния и обществено обсъждане на бюджета за 2021 г., като се надява до средата на февруари да бъде гласуван и одобрен от Столичния общински съвет. По думите ѝ бюджетът е напрегнат, но реалистичен и ще позволи изпълнението на поетите ангажименти в програмата ѝ.

Йорданка Фандъкова обясни, че 1.884 млрд. лв. е заложеният бюджет за 2021 г. От тях 1.375 млрд. лв. са средства за текущи дейности и държавно делегирани дейности, в които влизат увеличение на заплатите на учителите, социални работници и в здравеопазването.

509 млн. лв. е размерът на капиталовата програма.

Един от акцентите е изграждане на стратегическа инфраструктура в София, както и ремонти в кварталите. 

Над 6 млн. лв се инвестира в изграждането на училищни корпуси. Проектират се и нови две училища.

4,6 млн. лв се предвиждат за дигитализация. Първата система, която се предвижда е тази за записване на учениците в първи клас.

От Институтът за пазарна икономика са приложили Макроикономически анализ и прогноза за нуждите за изготвяне на бюджет на Столична община за 2021 г.