София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ОБСТАНОВКАТА В СТРАНАТА ОСТАВА КРИТИЧНА

Утре е обявен Ден на траур в община Струмяни

9 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Над 250 души са евакуирани от засегнатите от наводненията райони в страната. Служителите на „Пожарна безопасност и защита на населението“ са извършили над 1000 спасителни акции, а на места бедственото положение все още не е отменено. Утре в община Струмяни е обявен ден на национален траур.

В Бургас, Варна, Добрич, Смолян, Кърджали, Хасково, Сливен, Ямбол и Благоевград ситуацията все още не е овладяна. Същото е и в областите Девин, Дългопол, Аврен, Тополовград, Стражица, Болярово и Бургас. По обед бе отменено бедственото положение за Смолян.
Вчера лошото време е взело и пет жертви в община Струмяни, област Благоевград. Утре там е обявен ден на траур.
Червен код е обявен за река Мочурица при Воденичане и за река Тунджа при Елхово.
Все още продължава издирването на мъж и жена, които се преобърнаха с автомобила си в река Девинска вчра.
Водолази са намерили и изтеглили колата, но труповете на двамата все още са в неизвестност.
31-годишна жена от Петрич също се издирва. Тя е в неизвестност от вчера, когато е излязла да разходи кучето си.
Критично остава положението и в някои язовири. Язовир „Одринци“ в област Добрич се изпуска поетапно, но се очаква да прелее до 24 часа. Преливат язовирите Камчия, Ясна Поляна и Ново Паничарево.
Покачва се и нивото на язовир Цонево, както и на река Камчия.
Наводнени са много къщи в селата Блъсково, Бозвелийско, Разделна, Синдел и Дъбравино. Денонощно се наблюдават критичните места по поречието на река Камчия.
В Бъргас положението постепенно се нормализира, като там вече навсякъде има ток.
Затворен обаче остава пътя Айтос - Провадия в района на село Вишна поради свлачище.
Не обаче така стоят нещата в Смолян, където бедственото положение на места все още не е отменено. 5 села в областта са без електричество. Затворени са пътните участъци от село Лясково към село Михалково, от село Михалково към град Кричим и пътят за село Страшимир.
И в Благоевградска област има населени места без ток .
В Ямбол кметът на града е наредил да се стартира плана за защита при бедствия в частта "Наводнение" за територията на село Попово. Към момента обстановката се нормализира.
Нивото на река Тунджа при Ямбол е 459 см при критично ниво 560 см, при Елхово - към 373 см при критично ниво 395 см.
В област Кърджали седем населени места са без ток, затвоерени са и много пътища.
12 къщи са наводнени в село Долец, Силистра.
В област Хасково е обявено бедствено положение на територията на община Тополовград за селата Чукарово, Синапово, Княжево, Срем и Устрем.
Нивото на река Марица при Свиленград е 488 см, при Харманли е 459 см и при Димитровград е 341 см. Осигурено е 24-часово наблюдение на дигата на река Марица в Свиленград.