София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

ОТКРИХА РОЗОБЕРА В „РОЗОВАТА ДОЛИНА“ (ВИДЕО)

ПРАЗНИК НА РОЗАТА В КАРЛОВО

9 годиниРазвлечение 4 Боряна Райчева

С аромат на рози започна традиционният розобер в Карлово. Всяка година в края на май градът се превръща в столица на уханното цвете. И тази година розоберът се превърна в истински празник за карловци и гости на града.

Рано сутринта в розовите градини край Карлово, розоберачки, облечени в автентични носии откриха розобера. На розовото поле коронясаха новата „Царица роза“. Миналогодишната победителка предаде короната на новоизбраната. Коронясаната победителка прикани присъстващите да откъснат по един розов цвят.
На ритуалния розобер присъстваха много деца, облечени с носии и закичени с розови венци, които продължават вековната традиция. Цял ден в града звучаха песните на възрастни розоберачки.
Малко по-късно празникът се пренесе в центъра на града, където момци носеха на ръце „Царица роза“, облечена в приказна розова рокля и розов венец на главата. Тя водеше шествието в посока площада. На открита сцена под небето беше подготвена специална фолклорна програма с песни и танци. От участниците се откроиха кукерите, които носеха женски носии, а на кръста тежки хлопки и чанове, с които огласяха всичко наоколо.
Близо до сцената беше обособена „Алея на розата“, където представиха местни произведения и занаяти, свързани с розата.
Тазгодишната „Царица роза“ е само на 17 години и е от Карлово. Името на красавицата е Карина Димитрова. Тя беше избрана на 13 май, измежду 14 кандидатки. Младата карловка е лице на Българо-Китайската Асоциация за бизнес развитие. Тя ще бъде част от филм, който китайска телевизия ще снима в Пловдив и Розовата долина.
Конкурсът „Царица роза“ се провежда всяка година в Карлово и Казанлък.
България е световен лидер в износа на розово масло.
Отбелязването на празника датира още от далечната 1903 г. Още преди Освобождението Карлово и Казанлък се славят като център на розопроизводството и розобработката.