ВЕЛИКДЕН ПО СВЕТА
КАКВИ СА ТРАДИЦИИТЕ ПРИ ДРУГИТЕ НАРОДИ?
Ако тази година искате да празнувате различно, да опитате от традициите на другите народи, ето малко повече информация за Великденските обичаи по Европа и света.
На Возкресение Христово германците например слагат на своята трапеза рибата като основно ястие. Задължителната украса от нарциси присъства всяка година на този ден, като цвете-символ на празника. И в Германия имат традицията да се борят с яйца, но техният начин е далеч по-различен – те ги търкалят и си организират състезания по склонове. Този, чийто яйце се сблъска първо с друго, и все пак остане здрав, е победител в играта.
И в Англия яйцата са основен присъстващ символ на Великден, но там използват не само кокоши, но и гъши, понякога дори щраусови яйца. Празничната маса при този народ се доближава до нашата. На трапезата им присъства агнешкото печено с гарнитура от различни зеленчуци. Десертът, който се поднася, е торта.
Полският Великден се отличава доста от българския по няколко причини. На масата има най-вече студени меса и колбаси, включително и традиционният бял колбас от свинско месо с черен пипер, индийско орехче, чесън и риган. Козунакът при поляците е хляб, омесен по специална рецепта от ръжено брашно и мая. След като се изпече, той се намазва със свинска мас и се украсява с кръст, направен от тесто. В неговото поднасяне се спазва определен ритуал, който знае единствено домакинята в къщата.
В Скандинавието също бягат от стандарта и правят празника си по-цветен. В Швеция например украсяването на домовете в жълто, зелено и бяло е съвсем обичаен ритуал. Във Финландия пък посрещат Возкресението Христово с необикновено и много древно ястие, наречено мямми. То е сладко и се пече от ръжено брашно, примесено от препечен малц.
Друга причудлива украса използват в Швейцария. Там обагрят изворите с гирлянди от боядисани яйца, ленти и клонки. Сред обичаите, които спазват в страната е този през Страстната седмица камбаните на църквите да напускат страната, за да „посетят“ Рим. Навръх Великден те биват връщани отново „у дома си“, а ако по пътя им биват срещани деца, подаряват им се шоколадови камбанки.
И след като споменах Рим не можем да пропуснем и италианските традиции за Великденските празници. В символиката на Возкресението Христово и тук присъства агнешкото, като част от трапезата. Козунакът, който и адзурите пекат, се „извайва“ във формата на гълъб. Неговото име е „коломба“.
На най-далечната точка от България – Австралия, символ на Великден стават шоколадовите и захарните яйца. Те се правят във форма на зайче или специфичното за тези територии торбесто животно билби, наподобяващо мишка. Размерите на сладките яйца са различни – от съвсем малки до много големи. В менюто си австралийците имат традиционното агнешко, но то може и да бъде заместено от телешко или пилешко месо със зеленчуци на скара. Като десерт на масата се сервира сладкишът, наречен „Павлова“. Той се прави от тесто за целувки и се украсява с различни плодове – цитруси като киви и мандарини, ягоди или ананаси.
Ананасът присъства на трапезите и в друг континент. Заедно с шунката, той е едно почти задължително звено на празничния обяд при американците. Освен тази интересна комбинация, други символични „гозби“ са плодовите салати и зеленчуците. За децата има шоколадови лакомства и шарени яйца, запазващи символиката на християнския светъл празник. Както в Германия, и тук е популярна играта с търкаляне на боядисаните яйца по ливада. Обикновено това събитие е най-мащабно на поляната в Белия дом.