Гледай
на живо

10 загинали и трима изчезнали при наводненията в Майорка

Започва разчистването на острова след потопа

Броят на жертвите на наводненията в Майорка се увеличи до 10 души. Трима други са обявени за изчезнали.

В резултат на проливните дъждове на испанския остров във вторник загинаха шестима местни жители, двама британци, холандец и още един мъж с неустановена самоличност.

Днес службата за спешна помощ в Балеарските острови съобщи, че спасителите търсят трима души - едно дете и двама германци. Изчезнало дете е на 5 години. То е пътувало с майка си и сестра си в кола, когато водата ги е заляла. Майката е успяла да спаси седемгодишната си дъщеря, но тя и синът й били отнесени от водата.

Това е най-големият брой жертви на наводнения в Испания през последните 25 години. Най-засегнатите общини са Сан Лоренцо, Сон Сърта, Арта, Силло.

Стотици къщи бяха наводнени, водният поток обърна колите. Около двеста души бяха евакуирани, близо 10 пътища бяха блокирани, много къщи останаха без електричество, часовете  в училищата бяха отменени.

Днес започна разчистването на острова след потопа.

Над 600 спасители са изпратени в района, за да помагат на населението. Живеещите на острова започнаха да отводняват къщите си и да разчистват калта и отломките от пътищата и плажовете.

Испанският тенисист Рафаел Надал също се включи в акцията.