София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

1000 лв. глоба за търговска верига, заблуждавала клиентите с подаръчни ваучери

ВАС потвърди решението на КЗП за нелоялна практика

8 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Върховният административен съд потвърди решението на Комисията за защита на потребителите, че верига за техника е прилагала заблуждаваща нелоялна практика, като е продавала чрез електронния си магазин подаръчни ваучери, без да информира своевременно клиентите си, че могат да пазаруват с тях само в търговската мрежа, но не и онлайн.

Това обстоятелство не е било посочено никъде на сайта на търговеца, дори в секцията с подаръчните ваучери, както и на самите тях.

При последваща проверка контролният орган констатира, че търговецът е отстранил нарушението и в Общите условия на сайта му вече фигурира уточнението, че ваучерите не важат за онлайн пазаруване. Независимо от това, за установената нелоялна практика е наложена санкция в размер на 1000 лв.

Според Комисията търговецът умишлено е прикривал тази важна информация, която има отношение към вземането на решение от клиента дали да закупи такъв ваучер. Обикновено при избора на подарък ние се ръководим от това за кого е предназначен. В този смисъл, ако знаем, че получателят му предпочита да пазарува през Интернет и ние очакваме този ваучер да му предостави такава възможност, то това би бил един от основните ни мотиви да го купим.