София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

111 души предадоха сигнала на БНР

Стотици на протест срещу ограничаване правата на словото

пропускане
5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Стотици журналисти и общественици се събраха пред сградаата на Българското национално радио на протест. Общо 111 от присъстващите се наредиха на разстояние десет метра едино то друг, организилайки жива верига с телата си. Числото беше избрано като символ на това, че страната ни е на 111-то място по свобода на словото.
 
Недоволството, организирано от Асоциацията на европейските журналисти беше под мотото "Да дадем сигнал!", като всички от веригата си предаваха транзистор.
 
Сред основните искания на събралите се беше освобождавене от СЕМ на настоящия генерален директор на медията Светослав Костов, котого обвиняват в това, че е позволил в радиото да се прокара цензура.
 
Протестиращите са категорични и че разследването на прокуратурата не е обективно, като то е стиганало само до техническия директор, който според тях не е реалният виновник.