София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

119 фирми ще получат финансиране за иновативни проекти

Финансирането е по програма „Иновации и конкурентоспособност“

7 годиниИкономика 5 Боряна Райчева

Днес бяха връчени тържествено, сключените договори по процедура внедряване на иновации в съществуващи предприятия. Това е процедура, открита по първа ос на Програмата „Иновации и конкурентоспособност“ за микро, малки, средни и големи предприятия.

По процедурата са одобрени за финансиране 119 проекта на обща стойност 95 858 376 лева, съобщи заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева. Тя посочи, че целта през тази процедура е да бъде намален дисбалансът между регионите в България, подпомагайки работещи производства, които водят след себе си добавена стойност и устойчиви работни места.

За първи път по програмата за финансиране са одобрени и 40 големи предприятия.

Най-много са кандидатите в категория „Мехатроника и чисти технологии“. Това е силен сектор в страната ни, коментира Ивелина Пенева.

След сключването на договорите започва изпълнението на проекта. То е в период от 12 до 18 месеца. В този период предприятията трябва да внедрят иновациите, така както са ги предвидили в проектните си предложения.

В момента са обявени още две нови процедури по оперативната програма. Едната е за развитие на клъстерите в България, а другата е за енергийна ефективност в големи предприятия.