София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

14 души задържани за ОПГ в "Орландовци"

Предстои прокуратурата да поиска постоянно "Задържане под стража" за лицата

пропускане
5 годиниПравосъдие 5 Боряна Райчева

Четиринадесет души са привлечени като обвиняеми от Специализираната прокуратура при вчерашната акция  в столичния квартал „Орландовци”, съобщиха властите.
 
Задържаните  ще отговарят за участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици, грабежи, кражби, производство и разпространение на акцизни стоки без бандерол. Сред обвинените са двама полицейски служители – взводни командири в столичното Второ районно управление.
 
Групата е разкрита след близо 7-месечно наблюдение и разследване на дейността ѝ.
 
Според прокуратурата събраните доказателства сочат, че лицата са действали организирано повече от три години. Разследва се съпричастието ѝ към тежки престъпления през последните години в различни краища на страната – грабежи, в това число в поща на част от парите за пенсии на жители в района, кражби на промишлени машини, влакови релси и др.
 
Според полицията са налице  данни, че заловените са  извършвали погроми на паметници в Централните софийски гробища, за да принудят близките на починали да потърсят услугите им за възстановяване.
 
На обвинените за участие в групата е наложено прокурорско задържане до 72 часа. На 9 март 2019 г. Специализираната прокуратура ще внесе в Специализирания наказателен съд искания за налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от тях.