София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

14 хил. полицаи ще охраняват изборите в неделя

Общият брой на избирателите е м алко над 6,227 млн. души

пропускане
5 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

14 000 полицаи ще следят за сигурността в деня на изборите на 27 октомври. Органите на реда имат задачата да следят не само за осигуряване на спокойното протичане на вота, но и за охраната на бюлетините при разнасянето им, както и за обезпечаването на самите секции.

В София освен избирателни комисии ще се охранява и общинската избирателна комисия, която ще приема протоколите в зала „Арена Армеец”. Именно там ще се намират трите приемателни пункта, въпреки че ЦИК препоръча те да са на различни места.

В столицата 170 патрулни коли ще ескортира бусовете с протоколи и бюлетините от секциите до зала „Арена Армеец”. Все още не е ясен броят на полицаите, които ще охраняват залата, но е ясно,че входът към нея ще бъде само един.

В подготовката на изборите от МВР са извършили обследвания на печатниците за бюлетините. Те са 3 в София, една в Пловдив и една в Плевен.

До настоящия момент има 365 сигнала за нарушение на изборния процес, 31 са образуваните производства, 11 са задържаните лица, написани са 4 акта.

Общият брой на избирателите е м алко над 6,227 млн. души, чужденците от ЕС с право на глас и с адрес у нас са 770. Кандидатите, които се борят за местната власт са общо 36 251. Най-голямата листа за общински съветници е в София, следвана от Пловдив, Благоевград и Шумен. Забраняват лова на дивеч в неделя и на балотажа