София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

200 държави се обединиха в защита на климата

Неочакван успех на конференцията на ООН за климата

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Неочакван успех в края на конференцията на ООН за  климата, повела се в полския град Катовице. След като форумът беше заплашен от провал, зароди острите противоречия между отделните държави, продължили седмици наред, в края на обсъжданията консенсусът се оказа все пак възможен.
 
Ръководителите на 200 държави  поставиха подписите си под набор от правила за прилагането на Парижката конвенция за климата, приета през 2015-а година. С постигнатото днес съгласие, договореностите, разписани в документа от френската столица от добри намерения, се превръщат в реални възможности, като се поставят срокове за началото на изпълнението им - 2020-та година. 
 
Главната цел на двата големи договора, включващи се в конвенцията,  е да бъдат съкратени емисиите на  парникови газове в атмосферата. Очаква се тази мярка да доведе до ограничаване на глобалното затопляне до 2 градуса по Целзий, в сравнение с прединдустриалната епоха.
 
Министърът на околната среда на Австрия Елизабет Кьостингер коментира, че постигнатото съгласие  в края на форума е успех, който ще окаже влияние върху  климата на цялата планета, помагайки на всички нас по този начин да живеем по-добре.