София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

200 млн. лв. дава държавата за стартиращи и малки компании

Караниколов награди победителите в конкурса „Големите малки“

6 годиниИкономика 6 Боряна Райчева

Осигурили сме над 200 млн. лв., от които могат да се възползват стартиращи и малки фирми, през различни финансови инструменти. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов на церемонията по награждаване на победителите в тазгодишното издание на конкурса за успешен малък бизнес "Големите малки".

Икономическият министър поясни, че вече е стартирала процедурата „Насърчаване на предприемачеството“ по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ /ОПИК/, с фокус специално върху стартиращи предприятия, с бюджет 67,2 млн. лв. По думите му в допълнение към тези възможности, достъп до финансиране, стартиращите предприятия могат да получат и чрез инструментите за финансов инженеринг, които също се изпълняват в рамките на ОПИК от „Фонд за ускоряване и начално финансиране“, който е с общ бюджет от 100 млн. лв. и от наскоро подписаният нов инвестиционен фонд за рисков капитал в рамките на Инициативата JEREMIE, управлявана съвместно с Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) в размер на 50 млн. лева.

Министър Караниколов посочи, още че дигиталната реформа в образователната система е изключително важна, а икономика без образование няма как да съществува.