Гледай
на живо

2019-та започва с ценови скок

Бизнесът е в шок

2019-та започва с ценови скок Новата 2019 г. ще започне с ново щафетно поскъпване на стоки и услуги. Цените вече от месеци са под ... thumbnail text

Новата 2019 г. ще започне с ново щафетно поскъпване на стоки и услуги. Цените вече от месеци са под огромен натиск заради високите стойности на тока, който фирмите купуват от уж свободния пазар. По тази причина за поскъпване се готвят все повече производителите на основни хранителни стоки - от хляб и кисело мляко до колбаси и сладкиши, пише в. „Сега“.

Задава се и сериозно увеличение на разходите за бита - водата ще поскъпне от 1 януари, като най-сериозен ще е ударът за домакинствата в Ямбол, където цената ще достигне близо 3 лева. За София планираното повишение е около 9.3% до 2.58 лв. с ДДС. Новите цени, предложени от ВиК дружествата, още не са утвърдени. Комисията по енергийно и водно регулиране трябва да се произнесе по тях окончателно след Коледа.

„Засега“ токът за бита щял да запази цената ни, но бизнесът в България буквално е в шок от непоносимите цени на електроенергията. В рамките на броени седмици токът на "свободния" пазар поскъпна с около 350%. Расте лавинообразно броят на производствените предприятия от различни браншове, които твърдят, че при тези стойности на електроенергията стоката им става непродаваема.

Особено притеснени са пекарите, които посочват, че 10% от стойността на всяка закуска и от стойността на всеки произведен хляб е електрическата енергия. Месопреработвателите също са в паника от растящите разходи. Между 13 и 15% от цената на всеки колбас на щанда идва именно от тока.

Очаквано и заложено в бизнес плановете на дружествата е поскъпването на водата, но сега ще съвпадне с останалото поскъпване. Увеличението на цената на водата е основно заради новата услуга "пречистване".

Новата година ще започне и с нови по-високи цени на природния газ. Държавната компания "Булгаргаз" вчера поиска от регулатора ново повишение - от 3.5%. То е поредното, след като през юли КЕВР одобри поскъпване на газа от 1 юли с над 10%. Заради това се наложи и поскъпване на парното и топлата вода в началото на отоплителния сезон - средно с около 8%.

Има тежък държавен картел в енергетиката, а заради високата цена на тока за бизнеса, който в последните седмици е поскъпнал с 350%, затвориха редица предприятия. Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев определя цената на тока като "убийствена и непредсказуема". Пред Канал 3 той отбелязва, че в основата на картела е Българският енергиен холдинг.