София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Пожар в изоставени постройки в кв. „Захарна фабрика“

Няма пострадали, изясняват се обстоятелствата

7 годиниИнциденти 4 Боряна Райчева

Рано тази сутрин в столичния квартал „Захарна фабрика“ е избухнал пожар. Огънят възниква в полуразрушени сгради в района.
Опожарената сграда е обявена за паметник на културата. От години обаче тя е негодна за обитаване, въпреки това група роми са се самонастанили в нея. Именно те съобщават за избухналия пожар рано сутрин.
Пенка Данаилова живее в изоставената къща от пет месеца. Пожарът я заварва, докато  още спи.
Галя е  зълвата на Пенка, чиято дъщеря събужда спещите в горящата сграда. Според нея, пожарът е умишлен. Хората от квартала искали да изгонят незаконно насталите се роми.
Пострадали от пожара няма, на този етап той вече е напълно овладян и не съществува опасност от възникване на нови огнища. Докато обаче Столична община реши какво да прави с полуразрушената сграда - паметник на културата, опасността се крие в това тя да рухне върху главите на някои от преминаващите. А единствената защита от подобно събитие е ограничителната лента, поставена около нея и вярата, че това няма