София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

36 са жертвите на самоубийствения атентат в Афганистан

Президентът на страната обяви временно примирие с талибаните

6 годиниИнциденти 1 Боряна Райчева

36 са жертвите на вчерашния самоубийствен атентат в афганистанската провинция Нангархар, отговорност за която пое джихадистката групировка "Ислямска държава", съобщиха световните агенции.

Терорист се самовзриви с кола бомба по време на безпрецедентно общо празненство на бунтовници талибани, афганистански правителствени войници и цивилни граждани, радващи се на тридневното примирие по случай ислямския празник Айд ал Фитр, който бележи края на свещения месец Рамазан.

Повечето от загиналите са талибани, но сред тях има и правителствени служители и обикновени граждани, дошли на празненството. Ранените са най-малко 65.

Малко преди атентата афганистанският президент Ашраф Гани обяви, че удължава обявеното от правителството 8-дневно примирие с бунтовниците талибани заради празника Рамазан. Самите талибани са обявили 3-дневно примирие. Така за първи път от години жителите на страната можаха да излязат спокойно по улиците и да празнуват без страх. Стигна се до незапомнени сцени на веселие с участие както на талибани, така и на правителствени войници и обикновени граждани.

След вчерашния атентат обаче командването на талибаните им забрани да участват в публични събирания, да влизат в градовете и да се срещат с местни хора, както и с правителствени войници и служители, по време на примирието.