София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

432 млн. евро ще се инвестират в 5 и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй"

Срокът на експлоатация ще се удължи с 20 години

8 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Инвестиционна програма на стойност 432 млн. евро ще изпълнява АЕЦ “Козлодуй” до 2020-та година. Това става ясно от Седмия национален доклад на България за изпълнение на задълженията по Конвенцията за ядрена безопасност, който правителството трябва да приеме през юли месец. Вносител на доклада, изготвен от Агенцията за ядрено регулиране, е вицепремиерът Меглена Кунева, информира БГНЕС.
 
Инвестираните средства ще са за изпълнението на няколко стратегически задачи, които АЕЦ “Козлодуй” има да изпълнява – продължаване с още 20-години на срока на експлоатация на блокове 5 и 6, чийто проектен срок изтича съответно през 2017 и 2021 година, повишаване мощността на реакторните инсталации до 104% и изпълнение на мерките за безопасност. 
 
“България ще търси възможности за осигуряване на необходимото финансиране след завършване на оценката за необходимите средства за извеждане от експлоатация на блокове 5 и 6 на АЕЦ “Козлодуй”, като се отчитат плановете за продължаване срока им на експлоатация”, посочват авторите на доклада. Сериозно внимание в документа се отделя на мерките за безопасност на българската атомна електроцентрала особено след аварията при земетресението във Фукушима. 
 
Проектът за АЕЦ “Белене” не е споменат нито веднъж.
 
Важно значение в документа е отделено и на човешкия фактор при развитието на ядрената енергетика. Без да се посочва изрично става ясно, че България може скоро да има недостиг на кадри в сектора. В момента у нас се обучават 79 студенти в бакалавърски програми и 46 студенти в магистърски програми свързани с ядрените технологии и науки. Общата численост на заетите в ядрено енергийния отрасъл към момента е около 6500 работници и служители. Средната възраст на работещите в енергетиката е около 50 години, като специално за АЕЦ “Козлодуй” най-голям дял работещи са във възрастовата група 41-50 години.