София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ХИЛЯДИ ЛОВЦИ НА ПРОТЕСТ В СОФИЯ

ИСКАТ ИЗЦЯЛО НОВ ЗАКОН ЗА ЛОВНОТО СТОПАНСТВО

9 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Хиляди ловци се събраха на митинг днес в столицата. Основните искания на протестиращите касаят промени в законодателството и нова стратегия за развитие на ловното стопанство в България.

Съюзът на ловците и риболовците в България е най-старата доброволна природозащитна неправителствена организация в страната, която обединява повече от 130 хиляди членове. На митинга днес част от тях изразиха претенциите си и причините за своето недоволство, като едно от тях е незабавна забрана за капаните за улов на дивеч от свободни територии.

Според ловците в момента се наблюдават лоши практики, които водят до унищожаване на дивечовите местообитания и загуба на биоразнообразието в земеделските и горските райони, вследствие на враждебни за природата селскостопански и горски политики и технологии. 

На протеста всички се обединиха за неотложни действия и промени в Закона за лова и опазване на дивеча, които да върнат изконните български традиции в ловното движение, като съхрани правото на лов и го направи достъпно за всеки българин, заяви председателят на Съюза на ловците и риболовците Иван Петков.

За ловците остава надеждата, че с днешните протестните действия ще започне дискусия, която да доведе до желаните от тях промени.