Гледай
на живо

486 са обвиняеми в опита за преврат в Турция

Главният обвиняем в процеса е Фетхулах Гюлен

Започна делото срещу 486 обвиняеми за превземането на авиобаза „Аканджъ“ по време на опита за военен преврат в Турция през юли миналата година в Анкара, предаде телевизия NTV.

От базата „Аканджъ“, която стана щаб на метежниците, излитаха изтребители и вертолети, които нанесоха авиоудари по сградата на турския парламент и други стратегически обекти в Анкара.

Главният обвиняем в процеса е опозиционният ислямски проповедник Фетхулах Гюлен, който живее в САЩ. За него и за 44 други обвиняеми прокуратурата поиска доживотен затвор.

461 от обвиняемите се намират в ареста, 18 под домашен арест, а седем се издирват.

Мерките за безопасност около залата, където се води процеса са засилени. Събра се група демонстранти, искащи за обвиняемите най-суровите наказания.

Опитът за преврат беше извършен миналата година в нощта на 15-и срещу 16-и юли от група метежници. Основната опозиция беше в Анкара и Истанбул. Загинаха повече от 240 турски граждани, повече от 2 хиляди души бяха ранени, а метежът беше потушен.

След метежа, в Турция бяха арестувани повече от 50 хиляди души, а отстранени или уволнени от работа бяха 140 хиляди държавни служители.