София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Кралица Елизабет II: Няма да се пенсионирам и след 95 г.

Монархът категорично отхвърли слуховете за пенсионирането си

4 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

В общественото пространство във Великобритания се появиха слухове, че кралица Елизабет II се оттегля и че престолът ще бъде поет от нейния син принц Чарлз. Част от поданиците й смятат, че кралицата е прекарала достатъчен брой години на трона и че дните на нейната старост трябва да се изживеят с лекота, а не с кралски задължения.

Медиите в Обединеното кралство съобщиха по-рано, че кралицата ще се оттегли, когато навърши 95 години, но дворецът, както обикновено, не отговори на слуховете.

Появи се обаче официално опровержение на слуховете: „Няма планове за промяна на положението, когато кралицата навърши 95 години, или когато и да било“, заяви кралското семейство, цитирано от USA Today.

Всъщност кралицата винаги е твърдяла, че няма да абдикира или да се пенсионира. Думите й през 2003 г., когато става ясно, че архиепископът на Кентърбъри се пенсионира, са повече от категорични:

„О, това е нещо, което не мога да направя. Ще продължа докрай“, въздъхва тя тогава.