Гледай
на живо

60 души задържани в Шри Ланка

При атентата загинаха над 350 човека

Над 60 човека са задържани във връзка с атентатите в Шри Ланка в неделя, при които по последни данни бяха убити 359 души и бяха ранени над 500, съобщи министърът, който отговаря за връзките в парламента Лакшман Кириела. Той добави, че атаките в църкви и хотели са били извършени от деветима атентатори самоубийци, сред тях една жена. Осем от тях са разпознати. Очаква се броят на арестите да надхвърли 100.

Вчера „Ислямска държава” пое отговорност за опустошителните бомбени атентати в Шри Ланка. Групировката публикува снимка, която според терористичната организация показва седемте атентатори самоубийци на фона на флага на „Ислямска държава“. Предполага се, че е направена преди атаките.
Американските и индийските разузнавателни организации са предупредили Шри Ланка за предстоящите атаки. Това съобщи министърът на здравеопазването и едновременно с това представител на правителството на страната Раджит Сенаратне.
Според него на 4 април първото предупреждение е получено от специалните служби. Пет дни по-късно е бил изпратен подробен доклад до органа за сигурност на правителството, който е включвал не само името на екстремистката група, но и конкретните имена на заподозрените.
Чуждестранните разузнавателни агенции многократно са повтаряли предупрежденията си. Последното било направено десет минути преди първата експлозия в Коломбо в неделя, 21 април.
Общо осем експлозии са настъпили в Шри Ланка. По последни данни загинаха над 350 души, повече от 500 бяха ранени. Сред загиналите - 39 чужденци.