София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Адвокати искат оставката на Данаил Кирилов

Заради некомпетентността му

5 годиниПравосъдие 4 Боряна Райчева

Седемдесет и двама адвокати поискаха оставката на министъра на правосъдието Данаил Кирилов.


"Поредна и последна причина за това наше искане беше посещението му във Върховния касационен съд, където той освен неадекватно поведение показа и фрапиращо непознаване на нормативната уредба, уреждаща процедурата по разпределение на дела", посочват в мотивите си с искането за оставка Фейсбук общност на българските адвокати.

"Това посещение, заснето от журналисти, беше повод за осмиването му в националните медии, юридическите среди и въобще в обществото. Поради това считаме, че с действията си като министър и като вписан адвокат той постоянно уронва престижа на адвокатурата, както и въобще на юридическата общност", поясняват те.


Писмото е подписано от 72-ма адвокати, професионалисти в различни области на правото. Документът е внесен в САК и до премиера Бойко Борисов, който може да отстрани Данаил Кирилов от министерския пост.