София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Адвокатите няма да доносничат за клиентите си

Промените в Закона за мерките срещу изпирането на пари са приети

пропускане
5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Окончателно: адвокатите няма да доносничат за клиентите си. Това стана ясно, след като депутатите приеха на второ четене  промените в Закона за мерките срещу изпирането на пари. 
 
С тях  отпада задължението на процесуалните представители да докладват пред Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) за съмнителни операции или сделки на своите подзащитни.
 
Припомняме, че в първоначалния вид на нормативния акт, това задължение беше вменено на защитниците, като предизвика силно недоволство от страна на цялата гилдия.Стигна се и до множество протести пред Висшия адвокатски съвет. 
 
Причината за недоволството е, че според адвокатите текстовете ги превръщат в доносници и нарушават адвокатската тайна между тях и клиентите им, която е гарантирана от Конституцията. 
 
За да бъде взето компромисно решение, се стигна до създаването на работна група. В състава влязоха депутати от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, както и представители на ДАНС и Висшия адвокатски съвет, а прецизираните текстове бяха внесени от ГЕРБ.
 
Промените предвиждат и декларация за действителни собственици на фирми да подават само онези, които не са вписани в регистър Булстат или в Търговския регистър.