София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Академици от БАН: България трябва да инвестира в наука и иновации

"страната ни не се възползва от природните дадености"

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

"България трябва да инвестира в наука и иновации", уверени са академиците Стефан Воденичаров и Атанас Атанасов. Академиците са на мнение, че ако страната ни не обръща внимание на науката, то трудно бихме могли да върви напред.

Според акад. Воденичаров в България има достатъчно пари за наука, но проблемът е, че те се раздават на калпак, а не срещу постигнати резултати.

"За нас е важно България да просперира, а не кой с каква политическа принадлежност е. Единение с политически пристрастия не се получава. Без пари не се правят наука и иновации. Дването на калпак също не върши работа. Има пари за наука, но трябва да бъдат направени няколко национални приоритета и финансите да отиват там", каза той.

Неговият колега Атанас Атанасов го подкрепи и заяви, че страната ни не се възползва от природните дадености, които има.

"България има природни дадености, които малко други държави притежават. Трябва обаче да се възползваме от тях, а не да внасяме стоки от околните страни.