Гледай
на живо

Академици подкрепят Каракачанов с подписка

Искат действия и от държавата

В писмо до премиера - академици застават зад Каракачанов.

"Знаейки Вашето искрено родолюбие и любов към отечествените ценности и светини, не можем да се въздържим да не отправим този призив за подкрепа на действията на вицепремиера г-н Каракачанов. Крайно време беше един държавен български мъж да заема такава позиция. Затова ние я адмирираме и се обръщаме към Вас тази позиция да се превъплъти в поредица от държавнически действия."

Това заявяват в писмо до премиера именити представители на българската интелигенция - академици и професори, които подкрепят действията на вицепремиера, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов след случая във Войводиново и настояват за решителна намеса на държавата срещу циганската престъпност.

Според учените, позорно е днес да бъдат бити и унижавани български полицаи, военнослужещи, органи на реда, а е престъпление това да сполетява всекидневно възрастни хора, жени и деца, които биват бити, грабени, изнасилвани и убивани. Те адмирират действията на Каракачанов и смятат, че е било крайно време един държавен български мъж да заеме такава позиция и призовават тя да се превъплъти в поредица от държавнически действия.

Интелектуалците призовават министър-председателя да разпореди на компетентните институции да изготвят необходимите мерки така, че „в най-скоро време да се прекрати това безумие на злодейски посегателства срещу живота, достойнство и имота на обикновени български граждани“.

В писмото са се подписали Акад. Георги Марков, Акад. Васил Сгурев, Акад. Благовест Сендов, Акад. Пламен Карталов, Акад. Стефан Воденичаров, Акад. Константин Косев, Акад. Антон Дончев, Акад Васил Гюзелев, Чл. кор. Иван Гранитски и Проф. Александър Чирков.

Припомняме, че вицепремиерът Каракачанов нарече рмоитеизвършили побоя над военен във Войводиново, „нагли“ и декларира, че ще постави на обсъждане в Министерски съвет програма от мерки за справяне с ромската престъпност.