Гледай
на живо
Vox Populi

Алтернативите пред Европа

Учени в дискусия за бъдещето на континента и мястото на България

Три са сценариите за бъдещето на Стария континент- отказ от промени на настоящия модел на управление, бавни  постепенни или пък бързи и радикални реформи. До този извод достигнаха учени и общественици  по време на обсъжданията на провелата се по-рано днес в София конференция на тема "Алтернативни сценарии за бъдещето на Европа. По-силна България в обединена Европа.", организирана от движение "Заедно". 
 
Според лидерът на формацията проф. Александър Томов, най-реалистичен е третият вариант, който обаче на практика означава Европа на различни скорости.
 
Тази ситуация неминуемо ще повлияе и върху България, която по думите на Томов и към настоящия момент е поставена в периферията на Европейския съюз.
 
Решението, според дискутиращите е да България да подкрепи радикалните реформи В Европа, между които и предложението на Макрон за създаване на самостоятелен съвет по обрана в съюза, аналог на европейска армия и да се вземат незабавни мерки за доближаване на стандарта на живот у нас до средния в общността.