София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Американски авиолинии спират полети до кубински градове

Изключение прави международното летище Хосе Марти Хавана

пропускане
4 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Съединените щати са прекратили полетите до кубинските летища, с изключение на Хавана. Това се казва в изявление на Държавния департамент в петък.

"По искане на държавния секретар на САЩ Министерството на транспорта преустанови въздушния трафик между международните летища в САЩ и Куба, с изключение на международното летище Хосе Марти Хавана, до по-нататъшно уведомление, за да не позволи на кубинските режими да печелят от пътуване от американски граждани", се казва в текста. "Американските авиолинии получават 45 дни, да отмените всички редовни полети с изключение на летище Хавана. "

„Като част от линията на външната политика на президента, тези действия задържат приходи от кубинския режим, който ги използва за финансиране на продължаващи репресии срещу кубинския народ и подкрепа за Никълъс Мадуро във Венецуела“, се казва в изявлението. валута от пътуващите в САЩ, спиращи се в държавни курорти, посещаващи държавни атракции и други, [попълване Insko] касите. "

Както се посочва в документа, САЩ "ще продължат да преследват Куба за репресиите и намесата във Венецуела, включително подкрепа за незаконния режим на Мадуро".

Междувременно кубинският външен министър Бруно Родригес Парила заяви в петък, че плановете на американските власти да засилят ограниченията за пътуване с въздушен транспорт до Куба вредят на отношенията между народите на двете страни и няма да принудят властите на острова да правят отстъпки.