София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Андрей Ковачев поздрави македонския президент

За признанието му относно Гоце Делчев

пропускане
5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Евродепутатът от ГЕРБ и ЕНП Андрей Ковачев поздрави президента на Северна Македония Стево Пендаровски за признанието, което направи по отношение на споровете за произхода на Гоце Делчев.

Ковачев се изказа по повод отбелязването на 2 години от подписването Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Северна Македония. Той определи признанието на Стево Пендаровски, че Гоце Делчев е етнически българин, като най-големия политически напредък в отношенията между двете държави от 1944 г. насам. 

Изричането и признаването на този исторически факт, от страна на македонския президент, е значим момент в развитието на процеса по изглаждане на историческите спорове между България и Македония, според евродепутата. Той очаква именно тези думи на Пендаровски да бъдат взети предвид и от съвместната комисия по историческите въпроси, за да се разрешат противоречията около фигурата на Гоце Делчев.