Гледай
на живо

Ангела Меркел участва в мемориалът за падането на Берлинската стена

Бернауер Щрасе се счита за един от символите на разделена Германия.

Ангела Меркел участва в мемориалът за падането на Берлинската стена Германският канцлер Ангела Меркел нарече съдбоносния ден за германската история падането на Берлинск... thumbnail text

Германският канцлер Ангела Меркел нарече съдбоносния ден за германската история падането на Берлинската стена преди 30 години. Тя заяви това в събота на възпоменателна церемония в мемориала на Бернауер Щрасе, където е запазен участък от стената.

"9 ноември е решаващ ден за германската история", заяви канцлерът. „Днес си спомняме и жертвите на погромите от 1938 г., припомняме престъпленията срещу евреите в Германия, извършени в нощта на 9-10 ноември“, каза тя.

Канцлерът изрази мнение, че събитията в Източна Европа допринесоха в известна степен за падането на Берлинската стена. "Призивът за свобода създаде нови демокрации в Централна и Източна Европа. Германия и Европа най-накрая успяха да се обединят", заяви Меркел. 

Мемориалът в Бернауер Щрасе се счита за един от символите на разделена Германия. След като строителството на стената започва през 1961 г., къщите от едната страна на улицата са в източната част на Берлин, а тротоарът е прилежащ към тях в западната част.